Powrót do strony głównej Powrót do zakładki Media Powrót do zakładki Galeria
Szczupak (Esox lucius) – gatunek ryby z rodziny szczupakowatych (Esocidae). Wyróżnia go strzałkowaty kształt ciała, duża klinowana głowa oraz płetwa grzbietowa przesunięta aż na trzon ogonowy. Ciało szczupaka ma barwę zielonkawą lub niebieskoszarą z jasnymi, poprzecznymi pręgami. Płetwy są żółtobruntne z domieszką czerwieni i rzędami ciemniejszych cętek. Szczupak zasiedla wody płynące i stojące, jednak jego występowanie jest uwarunkowane obecnością hydrofitów. Larwy odżywiają się planktonem, narybek larwami owadów, natomiast osobniki dorosłe – rybami. Osobniki tego gatunku przystępują do tarła wiosną – w marcu i kwietniu. Szczupak jest ceniony ze względu na smaczne mięso oraz możliwość limitowania ryb planktonożernych, co skutkuje poprawą trofii zbiornika.